Is jouw make-up nog goed?

Enkele weken geleden stond er in de krant dat 85% van alle vrouwen cosmetica gebruikt die over de t.h.t. datum is. Voeding die over de t.h.t. datum is, zal niemand meer in zijn mond stoppen, maar bij cosmetica zijn we ons minder bewust van het feit dat het product bedorven kan zijn en gezondheidsklachten kan veroorzaken. Circa 60%  van wat je op je huid smeert, kan namelijk door  je huid wordt opgenomen en in je bloedbaan terecht komen!

Tijd dus om ons meer te verdiepen in de houdbaarheid van je make-up en verzorgingsproducten en onze make-up tasjes en badkamerkastjes op te ruimen.

Maar hoe weet je nou of een product nog goed is of niet?

Bij natuurlijke cosmetica, zoals wij die verkopen, staat de t.h.t. datum op de verpakking, dat is dus makkelijk checken. PNS vermeldt de t.h.t. op de bodem van de producten, de meeste andere merken vermelden hem op het etiket (bij tubes in het bovenste randje van de tube).

Bij reguliere cosmetica staat de t.h.t. niet altijd duidelijk vermeld. Het gevaar met reguliere, niet natuurlijke cosmetica die over de t.h.t. is, is dat de chemische stoffen die in deze producten zitten na verloop van tijd bepaalde chemische reacties met elkaar aan kunnen gaan waarbij nitrosaminen kunnen worden gevormd. Nitrosaminen zijn zeer kankerverwekkend. Dat wil je dus voorkomen. Gelukkig is dit bij natuurlijke cosmetica zoals wij die verkopen uitgesloten omdat onze producten geen chemische stoffen bevatten, maar ook natuurlijke producten kunnen voor problemen zorgen als ze niet goed meer zijn. Ze kunnen dan bacteriën bevatten die huidirritatie kunnen veroorzaken. Check dus regelmatig de t.h.t. van je make-up en verzorgingsproducten.

Mocht je de t.h.t. niet kunnen vinden of is hij niet meer goed leesbaar? Dan kan je de volgende richtlijnen aanhouden:

Verzorgingsproducten

Crème voor je gezicht (van dagcrème tot zelfbruiner): na opening 6 maanden houdbaar
Crème voor je lichaam: 12 maanden
Zonnebrand -crème: 12 maanden
Gezichtstonic: 12 maanden
Zeep: 36 maanden
 

Make-up

Parfum: 24 maanden
Lipgloss: 6 maanden
Lippenstift: 12 maanden
Lippotlood: 24 maanden
Mascara: 6 maanden
Blush/poeder: 24 maanden*
Oogpotlood: 24 maanden
* de losse oogschaduwpoeders, blush en poederfoundations van Earth’s Beauty zijn in principe onbeperkt houdbaar,. Deze producten zijn zo zuiver van samenstelling dat er niets inzit dat kan bederven, mits je er hygiënisch mee omgaat en je er niet met vieze vingers of kwastjes aan komt.

Verder merk je het vanzelf als een product niet goed meer is. Als een product vies en bedorven ruikt, is het tijd om het weg te gooien. Ook producten die opeens irritatie veroorzaken, terwijl dat voorheen niet het geval was, kan je beter weggooien.
Als de textuur verandert, is een product ook niet meer goed. Bijvoorbeeld crèmes waarbij de water en oliedeeltjes niet meer goed geëmulgeerd zijn of producten die droog en korrelig zijn geworden.

Bewaartips

Bewaar producten op een koele en donkere plek uit de zon en niet te      dicht bij de verwarming
Reinig je kwasten en penselen regelmatig met een milde shampoo zonder      SLS
laat de verpakking dicht totdat je het daadwerkelijk wilt gebruiken
Was je handen voordat je crème uit een potje neemt of gebruik een spateltje      of wattenstaafje
Sluit flesjes en potjes altijd goed af
 
Delen:

          
← PREVIOUS
Acne op een natuurlijke manier verhelpen