Giftige stoffen in producten voor tieners en jongere

Uit laboratoriumtesten blijkt dat veel tieners vervuild zijn met chemicaliën die voorkomen in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten. Environmental Working Group (EWG) deed een onderzoek onder meisjes tussen de 14 en 19 jaar en vond in alle ingeleverde urine- en bloedmonsters kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen afkomstig uit cosmetica en verzorgingsproducten. 

Ze vonden zestien chemicaliën afkomstig uit vier chemische families: ftalaten, triclosan, parabenen en muskus. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is bekend dat deze chemische stoffen schadelijk voor de gezondheid zijn. Ze worden o.a. gelinkt aan het ontstaan van kanker en ze kunnen de hormoonhuishouding verstoren. Dit onderzoek geeft aan dat tieners en jonge vrouwen op grote schaal worden blootgesteld aan parabenen (chemische conserveringsmiddelen) zoals methyl- en propylparaben. Parabenen werden in alle jonge vrouwen gevonden. (1).Amerikaanse onderzoekers zeggen dat blootstelling aan dit soort chemische hormoonverstorende stoffen in een breed scala van consumentenproducten kunnen leiden tot vertraagde of vroege puberteit bij meisjes en hun risico op gezondheidsproblemen later in het leven verhoogt. De chemicaliën die in allegevonden werden, staan ​​bekend als endocriene verstoorders. Dat zijn chemische stoffen die de werking van natuurlijke hormonen nabootsen en zo de hormoonhuishouding van het lichaam behoorlijk uit balans brengen. Dit soort stoffen zijn te vinden in vele consumentenproducten die door tienermeisjes en jonge vrouwen veelvuldig worden gebruikt zoals nagellak, cosmetica, parfums, lotions. deo's en shampoos (2).
Natuurlijk is het logisch dat juist tienermeisjes en jonge vrouwen dit soort producten veelvuldig gebruiken. Ze hebben de leeftijd dat ze gaan experimenteren met make-up, haarverf en verzorgingsproducten en dat willen wij ze niet ontnemen, maar het risico op kanker en ernstige hormoonproblemen is een onnodig hoge prijs die ze daarvoor betalen. Gelukkig hebben wij een een breed assortiment met veel verschillende producten, ook voor tieners. Speciaal voor meisjes en jonge vrouwen hebben wij Meisha make-up. Een natuurlijke deo speciaal geschikt voor jongeren is deze en ook de deo's van The lekker company zijn perfect geschikt voor jongeren. Wat betreft huid- en haarverzorging zijn de producten van Mistry's en Pure nuff stuff prima geschikt. Het is belangrijk dat jongeren op de hoogte worden gesteld van het risico dat zij lopen, zodat ze de kans op ernstige gezondheidsproblemen kunnen voorkomen.

1) http://www.ewg.org/reports/teens, 2008
2) Wolff MS,  Britton JA,  Russo J, 2005 TCDD and Puberty in Girls. Environ Health Perspect 113(1): doi:10.1289/ehp.113-a17 
 
Delen:

          
← PREVIOUS
Nanodeeltjes in “natuurlijke” zonnebrandmiddelen: hoe kopers van natuurcosmetica worden belazerd.