Nanodeeltjes in “natuurlijke” zonnebrandmiddelen: hoe kopers van natuurcosmetica worden belazerd.

Natuurlijke zonnebrandmiddelen maken gebruik van minerale zonnefilters zoals titanium dioxide en zink oxide. Als deze deeltjes heel fijn gemalen worden en kleiner zijn dan 100nm is er sprake van nanodeeltjes. Fabrikanten gebruiken nanodeeltjes om ervoor te zorgen dat het product geen witte waas op de huid achterlaat. Nanodeeltjes zijn echter zeer schadelijk voor onze gezondheid. Ze kunnen o.a. DNA-schade en kanker veroorzaken.
Uiteraard verkopen wij geen producten die nanodeeltjes bevatten. Ons zonnebrandmiddel van Purenuffstuff bevat deeltjes die groter zijn dan 100nm en kleiner dan 200nm en is dus absoluut nanovrij. Deze deeltjes zijn groot genoeg om op de huid te blijven liggen en niet te worden opgenomen (dus veilig), maar klein genoeg om niet overdreven zichtbaar te zijn en slechts een vaag wit waasje op de huid achter te laten.

Maar let op: er zijn “natuurlijke” en biologische zonnebrandmiddelen die wel nanodeeltjes bevatten en dus niet zonder meer veilig zijn. Sinds voorjaar 2014 is er een nieuwe wet vanuit de EU die fabrikanten verplicht het op hun verpakking te vermelden als er nanodeeltjes in hun producten zit, maar Eko-fabrikanten hebben een listige manier gevonden om hier onderuit te komen. Hoe doen zij dit?
Heel simpel: er wordt in dat geval gebruikt van nanodeeltjes die gecoat zijn met een doorzichtig laagje. Door het coaten worden de deeltjes groter gemaakt waardoor ze net buiten de officiële grootte van een nanodeeltjes vallen, maar de INHOUD van wat er in het gecoate deeltje zit, is en blijft een nanodeeltje. Er staat dus geen Nano op de verpakking, maar er zitten wel nanodeeltjes in en het product mag als nanovrij verkocht worden. Dit is natuurlijk zeer misleidend. De consument denkt een natuurlijk en veilig product te kopen maar wordt gewoon voor de gek gehouden. Wel kan er op de verpakking staan dat de buitenmaat van de deeltjes een bepaalde afmeting heeft en de binnenmaat een andere, kleinere afmeting. dan weet je dus dat het om gecoate nanodeeltjes gaat, maar het staat er niet duidelijk op. Verder is er de vraag: waar zijn de deeltjes mee gecoat? meestal wordt er gebruik gemaakt van siliconen, uiteraard is dat geen natuurlijke stof. Het zou kunnen dat er ook andere materialen worden gebruikt voor de coating, maar die informatie hebben wij niet kunnen vinden. Wij gaan dit uiteraard verder onderzoeken en als wij nieuwe informatie vinden zullen wij die direct op onze blog en/of in onze nieuwsbrief vermelden.

Verder belangrijk om te weten: eko-keurmerken laten toe dat er producten verkocht worden met de claim dat ze 100% natuurlijk zijn, terwijl dat niet waar is. Want aan gecoate nanodeeltjes is natuurlijk helemaal niets natuurlijks en niets biologisch. Er is in een laboratorium flink gerommeld met de deeltjes titanium dioxide en zink oxide en van het gebruik van gecoate nanodeeltjes is volgens diverse wetenschappers en instanties nog niet bewezen dat het absoluut veilig is. Zelfs het RIVM waarschuwt tegen nanodeeltjes en alles wijst erop dat nanodeeltjes het nieuwe asbest zouden kunnen zijn. Pas in het bijzonder op voor zonnebrandmiddelen in spray-vorm: uit onderzoeken blijkt dat het inademen van nanodeeltjes extreem kankerverwekkend is.

Ook belangrijk om te weten: er wordt nergens duidelijk vermeld waar de coating van gemaakt is, maar een veelgebruikte coating is de siliconen coating. En dan nu het slechte nieuws: zwemmen in chloorwater lost de siliconen coating van gecoate nanodeeltjes op waardoor je dus nanodeeltjes op je huid overhoudt die klein genoeg zijn om door je huid heen te dringen en daar vrije radicalan en dna schade kunnen veroorzaken. 

Ons advies: pas goed op bij het kopen van zonnebrandproducten en laat u niet misleiden door eko-keurmerken of claims als “100% natuurlijk” en “biologisch”. Het beste is als het product enigszins een witte waas achterlaat op de huid, want dat is het bewijs dat de deeltjes op de huid blijven liggen en er geen nano- of gecoate nanodeeltjes inzitten.  En stel uzelf vooral de vraag: wat is erger: een beetje een wit waasje op mijn huid als ik de zon in ga en weten dat een product 100% veilig is of geen wit waasje op mijn huid en weten dat je een product gebruikt dat mogelijk schadelijk voor je eigen gezondheid en het milieu kan zijn? 

N.B: de informatie over nanotechnoglogie is ons aangereikt door een derde die hier al jarenlang zeer veel onderzoek naar heeft gedaan en deze informatie bij vele instanties en bedrijven heeft aangeboden. Niemand had echter interesse. Blijkbaar zijn andere bedrijven en winkels niet geïnteresseerd in het eerlijk voorlichten van hun klanten en onderzoeken zij niet of de producten die zij verkopen wel echt 100% natuurlijk en veilig zijn. Er wordt blind vertrouwd op Eko keurmerken terwijl die keurmerken gewoon chemische en onnatuurlijke stoffen toelaten. Wij vinden dit een slechte zaak en betreuren het dat u als consument niet of verkeerd wordt voorgelicht door onkundige verkopers. Het is dus belangrijk dat u zich als consument zelf goed verdiept in de veiligheid van ingrediënten en wij hopen u daarbij te kunnen helpen door zoveel mogelijk eerlijke informatie te geven op onze website, in onze blog en via onze nieuwsbrief.

Overigens wordt nanotechnologie niet alleen toegepast in cosmetica. Er zijn in Nederland al honderden producten op de markt waar nanodeeltjes inzitten. Kijk op de volgende site voor een lijst met producten waar nanodeeltjes inzitten: http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/voeding/nanotechnologie/extra-informatie/toepassingen-nanotechnologie/
 
          
← PREVIOUS
Castorolie voor dikker haar en vollere wenkbrauwen en wimpers